Аналіз ресурсопотоків, результатів ресурсоспоживання та їх планування
15

[34,c.401].

Принципова відмінність керівників від спеціалістів полягає в юридичних правах прийняття рішень та наявності у підпорядкуванні інших робітників. Від масштабу керування розрізняють лінійних керівників, відповідальних за прийняття рішень за всіма функція управління, та функціональних керівників які їх реалізують. Крім того, розрізняють керівників вищого рівня управління підприємством (директор та його заступники), середнього рівня (начальники цехів і підрозділів) та нижчого рівня (начальники ділянок, майстри). Спеціалістів підприємства можна розподілити на три основні групи залежно від результатів їх праці:

- функціональні спеціалісти керування, результатом діяльності яких є управлінська інформація (референти, економісти, бухгалтери, фінансисти, маркетологи та ін.);

- спеціалісти - інженери, результатом діяльності яких є конструкторсько-технологічна або проектна інформація в галузі техніки та технології виробництва (технологи, інженери, конструктори, будівельники, проектувальники та ін.);

- службовці - технічні спеціалісти (машиністи, оператори, кур'єри, ліфтери, та інші), які виконують допоміжні роботи в керівницькому процесі.

 

1.3 Особливості ресурсокористування на підприємствах лісового господарства

 

В Україні відбувається реформування національної економіки, все більшої ваги набуває приватний сектор економіки. Лісове господарство України залишається поки що осторонь цих процесів, оскільки чинне законодавство не передбачає приватизації державного майна підприємств лісового господарства, а ліси України є державною власністю і не підлягають приватизації.