Аналіз ресурсопотоків, результатів ресурсоспоживання та їх планування
51

- підсистема загальних функцій ресурсозбереження;

- підсистема конкретних функцій;

- підсистема функцій забезпечення ресурсозбереженням.

Виконання загальних функцій ресурсозбереження у повному обсязі складає цикл впливу управляючої підсистеми на підсистему управління або процес ресурсозбереження. Суб’єктом управління в процесі ресурсозбереження виступають керівництво підприємства, менеджери різних служб та підрозділів підприємства, а також сукупність методів і технічних засобів інформації, отриманої від об'єкта управління. Об’єктом управління є процеси ресурсозбереження на підприємстві. Планування рівня ресурсозбереження, мотивація ресурсозбереження, регулювання та координація здійснюються за прямим зв’язком між суб’єктом та об’єктом управління ресурсозбереженням. А оцінка та аналіз і моніторинг ресурсозбереження здійснюються через оборотний зв’язок, а саме через:

-       визначення фактичних показників ресурсозбереження та ефективності використання ресурсів на підприємстві;

-       порівняння фактичних показників ресурсозбереження з нормативними;

-       проведення аналізу відхилень, що виявлені;

-       визначення причин незадовільного стану ресурсозбереження на підприємстві.

Процес управління ресурсозбереженням реалізується через організацію цього процесу.

Конкретні функції ресурсозбереження розкривають зміст процесу управління ресурсозбереженням. Вони повинні забезпечити досягнення безпосередньо цілей ресурсозбереження на підприємстві.

Реалізація загальних та конкретних функцій управління ресурсозбереженням неможлива без виконання  функцій, що сприяють їх виконанню. Ця група функцій включає:

- методичне забезпечення;