Критерії вибору каналу збуту, зарубіжного посередника. Міжнародний комунікаційний процес
7

Правильний вибір каналу вплине на інші складові комплексу маркетингу і навпаки:

- необхідний розмір інвестицій;

- потенціал збуту;

- співвідношення доходів і витрат;

- власні можливості контролю;

- умови співробітництва;

- умови конкуренції;

- зацікавленість у співробітництві.

Виготовлювачам товарів не завжди вдається керувати каналами збуту так, як намічено їхніми програмами. На це є чимало причин, що залежать від обох сторін. Наприклад, надання ділерам прав на винятковий збут підпадає під антитрестовське законодавство. А коли виготовлювач домовляється з посередником про визначену зону, де той має виняткові торгівельні права, він залучає до себе увагу юридичних органів. Державна політика вбачає в подібних ситуаціях перешкоду вільній конкуренції. Ці і ряд інших факторів обумовили розвиток інших форм розподілу товарів, відрізняються від традиційних каналів збуту і названих вертикальними маркетинговими системами ВМС.

ВМС діє як єдина система. У цій системі головна ланка, якій підкорюються інші. Керівна роль може належати тому учасникові каналу, що є власником інших каналів, власникам торговельних привілеїв або досить могутньою компанією, з якою престижно і вигідно мати справу. Організація збуту у формі ВМС характерна майже для 70% споживчих ринків. Вертикально інтегровані збутові системи є трьох видів: договірні, корпоративні, керовані.

Вибір того чи іншого каналу збуту або форми реалізації продукції залежить від багатьох факторів: від самого продукту, відношення до нього споживачів, функцій та принципів роботи того чи іншого виду магазинів, збутової мережі, типів оптових або роздрібних підприємств торгівлі.

Алгоритм вибору того чи іншого каналу збуту має такий вигляд: