Розрахунок за відкритим рахунком як форма міжнародного розрахунку
43

1) банківський переказ;

2) розрахунки по відкритому рахунку;

3) інкасо;

4) акредитив.

На світову економіку у все більшому ступеню розповсюджуються всі властивості ринкової економіки як системи, що самоорганізуються, із слабким регулюванням процесів. У цьому полягає головний системний чинник риски, що впливає на проведення міжнародних розрахунків.

Інший тип рисок фінансової глобалізації пов'язаний з особливостями інформаційних систем і їх використанням при проведенні документарних операцій. Сучасна фінансова система будується навколо інформаційних мережевих структур. Внаслідок цього ризики такого типу організації стають ризиками фінансової системи.

І, нарешті, головним ризиком в міжнародних розрахунках є легалізація грошових коштів, отриманих злочинним шляхом. На сьогоднішній день це найактуальніший тип рисок в міжнародних розрахунку, який несе фінансова глобалізація [14, с.43].

Як правило, всі міжнародні фінансові операції пов'язані з валютним обміном. Потік товарів і послуг з однієї країни в іншу породжує зустрічні грошові потоки, гроші різних країн повинні якось обмінюватися один на одного, виникають проблеми курсів валюти, вибору форми платежу і конкретних фінансових установ, що здійснюють розрахунки (як правило, банків). Розрахунки часто пов'язані з кредитними і страховими операціями.

Особливе питання - співвідношення національних і міжнародних правил розрахунків, тут теж бажаний поступовий перехід до єдиних міжнародних правил. Тому йде безперервний пошук напрямів поліпшення міжнародних розрахунків. За останні роки вирішальне значення придбало впровадження електронних технологій в сферу розрахунків, що створює принципово нові можливості їх розвитку.