Порядок обліку фінансових операцій, яка підлягає обов’язковому фінансовому моніторингу
3

1. Обов’язковий фінансовий моніторинг

 

 

Обов’язковий фінансовий моніторинг - це сукупність заходів, які здійснюються суб’єктами первинного фінансового моніторингу, з виявлення фінансових операцій, що підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу, ідентифікації учасників таких операцій та  вивчення їх діяльності, ведення обліку цих операцій та відомостей про їх учасників, обов’язкового звітування про них спеціально уповноваженому органу, а також подання додаткової інформації про фінансові операції та їх учасників,що стали об’єктом фінансового моніторингу.

 Об’єктом обов’язкового фінансового моніторингу є дії з активами, пов’язані з відповідними учасниками фінансових операцій, які їх проводять, за умови наявності ризиків використання цих активів з метою легалізації (відмивання) доходів,одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму, а також будь-яка інформація про такі дії чи події, активи та їх учасників.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2003 р. № 646 затверджено Порядок взяття на облік Державним департаментом фінансового моніторингу фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу.

Він визначає механізм взяття на облік Держфінмоніторингом фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу (далі - фінансові операції). Ця Постанова розроблена у відповідності до вимог до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом».

  Фінансова операція, стосовно якої одержана інформація, береться на облік Держфінмоніторингом у Єдиній державній інформаційній системі у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів і фінансуванню тероризму (далі – Інформаційна система) в електронній формі. Взяття на облік фінансових операцій проводиться  Держфінмоніторингом після перевірки