Техніко-експлуатаційна характеристика станції
2

 

 

Вступ

 

Залізничний транспорт в Україні посідає перше місце за вантажообігом і друге – за пасажирообігом. Експлуатаційна довжина залізниць загального користування дорівнює близько 22,6 тис. км. Перша на українських теренах залізниця Львів — Перемишль була побудована в 1861 році. У 1865 році прокладено залізницю Одеса — Балта, яку пізніше продовжили до Кременчука. Будували її передусім з метою полегшення експорту хліба з центральних районів України. До 1913 року довжина залізничних магістралей становила близько 16 тис. км. З 1930-х років розпочато електрифікацію залізниць. Зараз найважливіші з них електрифіковані (понад третина загальної довжини всіх залізниць). Паровози замінені тепловозами та електровозами. Найгустіша мережа залізниць — у Донбасі, Придніпров'ї та західній частині України. Найменше залізниць на Поліссі та в південній частині держави. В Україні електрифіковано 8,7 тис. км залізничних шляхів, якими здійснюють понад 75 % перевезень.

Залізничний транспорт забезпечує швидкий і регулярний рух незалежно від пори року. Для залізничного транспорту характерна масовість і порівняно низька собівартість перевезень.

До недоліків цього виду транспорту необхідно віднести низьку маневреність, необхідність додаткових довезень вантажів іншими видами транспорту, перевантаженість, а також доволі високу вартість прокладання нових залізниць.

Основну частку в перевезеннях залізницями України становлять промислові вантажі: залізна руда, кам'яне вугілля, будівельні матеріали, лісоматеріали тощо. Залізничним транспортом перевозять також значну кількість зерна, цукрових буряків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.07010103 КП ПЗ

Аркуш

 

 

 

 

 

4

Зм

Арк.

№ документа

Підпис

Дата