Виды научных изданий
15

Автореферат дисертації включає реферат, складений автором дисертації - здобувачем наукового ступеня; містить короткий виклад роботи.

Автореферат призначається для попереднього ознайомлення наукової громадськості з виносяться на захист результатами досліджень, отриманими при виконанні дисертації.

Автореферат видається досить обмеженим тиражем і розсилається окремим ученим і організаціям за списком, затвердженим спеціалізованою радою, яка прийняла дисертацію до захисту[30,с.48].

«Тези доповідей наукової конференції - наукове видання у вигляді збірки, що складається з матеріалів попереднього характеру (рефератів, анотацій, доповідей та / або повідомлень) і виданого до початку конференції».

Змістом тез є основні положення, думки, ідеї, висунуті в доповіді. Призначення тез - попереднє ознайомлення учасників конференції з тематикою і основним змістом доповідей.

Зазвичай тези завчасно розсилаються ймовірним учасникам конференції або лунають при її проведенні.

«Матеріали конференції - разовий збірник, що випускається за підсумками конференції та складений з доповідей, виступів, рішень конференції, її рекомендацій, звернень та інших матеріалів»

Змістом матеріалів є інформація, характер якої обумовлюється видом і тематичним профілем конференції і відображає наукові рішення, ідеї, концепції, погляди, сформовані в результаті проробок і досліджень на етапі підготовки до конференції і пройшли на ній колективне обговорення та апробацію. Цінність такої інформації в тому, що вона відображає не лише узгоджені точки зору і підходи, а й суперечливі, наслідком чого може бути проблемна ситуація, що вимагає нових досліджень, пошуку нових рішень.

Призначення матеріалів - закріплення і поширення інформації, підсумовує наукові досягнення на певний час і оповіщення наукової громадськості про перспективні напрями подальших досліджень[8,с.156].