Загальні закономірності виникнення держави. Особливості виникнення держави у різних народів
53

ькове та адміністративне пригнічення з боку метрополії, що стало важливою передумовою війни за незалежність північноамериканських штатів.

Розвивалася економіка, правосуддя та державний устрій США.

Найважливішим документом у процесі конституювання американської державності стала ухвалена в умовах війни за незалежність Декларація незалежності США 13 американських штатів від 4 липня 1776 року. Аргументація, наведена в Декларації, засновувалася на доктрині природного права, ідеї народного суверенітету та договірної теорії походження держави.

Ідея проголошення незалежності і створення єдиного політичного організму в формі міждержавного союзу, запропонована Бенджаміном Франкліном, була схвалена представниками штатів у травні 1776 року. Передбачалося, що створений союз матиме конфедеративний характер.

«Статті конфедерації» 1 березня 1781 року стали першою Конституцією США. Вони проголошували безповоротне створення єдиної держави.

Штатам заборонялося створювати власні збройні сили і вести зовнішньополітичну діяльність.

У межах конфедерації створити сильну централізовану владу було неможливо, тому виникла об’єктивна необхідність у модернізації принципів державно-політичного устрою США, що зафіксував перехід від конфедерації до федерації. Організацію влади було підпорядковано принципу поділу влади – законодавчої, виконавчої та судової.

Конституція США 11787 року закріпила створення єдиної федеративної держави з республіканською формою правління. Принципи державного устрою, закладені зазначеним документом, значною мірою відзначалися демократизмом і в подальшому служили еталоном для багатьох країн, які прагнули побудувати демократичну державність на принципах парламентаризму.

1 січня 1863 року Аврамом Лінкольном було скасовано рабство.