Бесемерівський, томасівський процеси
13

внутрішній поверхні циліндричної частини зверху і знизу приварюють кільцеві ребра, що підвищують жорсткість корпусу і слугують полицями для кладки перших рядів футеровки. Нині існують три типи конструкцій днища: знімне, або приставне, глуходонне і вставне,або пробкове (рис.3.1).

Рис. 3.1 Конструкції днища конверторів: а – приставне; б – глухо донне;

в - вставне

Конструкція знімного днища перейнята історично у конвертерів із донною повітряною продувкою, в яких стійкість вогнетривів у циліндричній частині була вищою, ніж у днищі. Знімне днище забезпечує, з одного боку, економію              вогнетривів донної частини, а з іншого – швидке охолодження              і ремонт футеровки. Крім того, система подавання вогнетривів для ремонту футеровки знизу (із рівня підлоги цеху) забезпечувала раціональніше використання площі цеху. Знімне днище прикріплюють за допомогою кронштейнів, болтів і клинів.

Основними недоліками такої конструкції днища є небезпека проривання металу в місці з'єднання днища з корпусом конвертера і зниження жорсткості його нижньої частини, що призводить до його значної деформації в процесі експлуатації, у результаті чого ускладнюється ремонт футеровки і знижується її стійкість. Ці недоліки істотно посилюються зі збільшенням місткості конвертера.