Бесемерівський, томасівський процеси
9
  1. Процес із верхньою продувкою та його основні можливості

Конвертер для продувки киснем зверху (рис.2.1) на відміну від конвертера з нижнім дуттям, (див. рис1.1) має глухе днище, кисень надходить зверху через водоохолоджувану фурму під тиском 1...2 МПа. Інтенсивність продувки киснем становить 2...6 м3/(хв*т). Питома витрата кисню для окислення домішок металу дорівнює ~ 50 м3/т, а тривалість безпосередньо продувки - 10...25 хв (найчастіше - 15...20 хв).

Футеровка кисневого конвертера виконується з периклазовуглецевої, смолодоломітомагнезитової, смолодоломітової або магнезитової цегли (вогнетриви наведено в порядку поширеності в світовій практиці). Використання вогнетривів з основних окислів (MgO, СаО) дає змогу наводити у ході процесу основні шлаки, виконувати дефосфорацію і десульфурацію металу.

Плавка в кисневому конвертері при звичайному вмісті фосфору в чавуні (не більше 0,3%) здійснюється у такий спосіб. При похилому (на 40...70° від вертикалі) положенні конвертера в нього завантажують сталевий брухт і заливають чавун, потім переводять конвертер у вертикальне положення, опускають фурму і продувають ванну.

На початку продувки по тракту сипких матеріалів, розташованому над конвертером, через горловину вводять звичайно 40-60% потрібної для плавки кількості вапна, решту завантажують ще 2-4 порціями по ходу продувки.

Послідовність виведення домішок із чавуну приблизно така: кремній і марганець, фосфор і вуглець, сірка. Фосфор у кисневому конвертері можна вивести при будь-якому вмісті вуглецю в металі, збільшуючи на початку продувки відстань фурми від рівня спокійної ванни і добираючи оптимальне його значення в ході процесу. У результаті окисленість шлаку на початковій стадії продувки дещо підвищується, забезпечуються швидке розчинення в ньому вапна і дефосфорація металу без передування, тобто при              [C] >              0,1%. При недостатньо опрацьованому автоматичному контролі технології потрапляння до зазначеного аналізу досягається тим, що при вмісті вуглецю в металі, який дещо перевищує заданий на 0,1-0,2%, піднімають фурму,