Облік розрахунків з бюджетом за податками
39

ВИСНОВКИ

 

 

 

В даній роботі розглядалися питання обліку податків у системі управління підприємства. Податки є однією з найважливіших фінансових категорій. Історично це найважливіша форма фінансових відносин між державою і членами суспільства. Саме виникнення держави спричинило і появу платежів та внесків до державної скарбниці для фінансового забезпечення використання державою її функції. Спочатку ці внески провадились у натуральній формі, а з розвитком товарно-грошових відносин відбувся поступовий перехід до грошової форми оподаткування.

Під податком й збором (обов’язковим платежем) в бюджети й в державні цільові фонди розуміється обов’язковий внесок в бюджет відповідного рівня або державний фонд, що здійснюється платниками у порядку й на умовах, визначених законами України про оподаткування.

Накопичення інформації про розрахунки з бюджетом за податками та відображення операцій про них за Планом рахунків здійснюється щомісяця на рахунку 64 „Розрахунки по податках і платежах”. Рахунок 64 „Розрахунки за податками і платежами” призначений для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за всіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства, й за фінансовими санкціями, які стягуються у доход бюджету. Порядок стягнення таких платежів регулюється чинним законодавством. За кредитом рахунку 64 „Розрахунки за податками і платежами” відображаються нараховані платежі до бюджету, по дебету – ті, що підлягають відшкодуванню з бюджету, сплата платежів до бюджету, їх списання і т.д. Рахунок 64 „Розрахунки за податками і платежами” має такі субрахунки:

641 „Розрахунки за податками”

642 „Розрахунки за обов’язковими платежами”

643 „Податкові зобов’язання”