Формування моральної поведінки дітей дошкільного віку у процесі спілкування
18

він переживає, залежить не тільки формування у нього уявлень, але і бажання діяти в ситуації, що склалася, згідно з цими уявленнями. Позитивні емоційні стани – це основа доброзичливого ставлення до людей, готовності до спілкування. Негативні емоційні стани можуть послужити причиною озлобленості, заздрості, страху, відчуження, адже виховання дітей-ризикована справа. Вчинок, який народився з морального почуття і спонукання, вперше випробуваного, входить в моральний досвід дитини і створить основу для повторного прояву таких почуттів в аналогічних обставинах, тобто повинні враховуватися мотиви моральної поведінки дитини.

У дошкільному віці починають формуватися моральні почуття, що мають важливе значення для розвитку дитячих взаємин. У малюків третього року життя можуть проявлятися такі властивості особистості, як товариськість або сором'язливість, самостійність або невпевненість у собі, егоїзм або доброзичливість, уважне ставлення до товаришів. Розвиток відчуттів у дитини багато в чому залежить від засобів і методів виховання, від умов, в яких він бере участь. При цілеспрямованому вихованні почуття дитини значно багатша, різноманітніша і проявляються раніше, ніж у дітей, що не отримали правильного виховання. Моральні почуття формуються у дітей у процесі їх взаємовідносин з дорослими та однолітками. Причому спочатку виникає співпереживання радості, а потім вже співпереживання горя.

Первинні уявлення про взаємини людей, дитина отримує, спостерігаючи за відносинами оточуючих його дорослих. Їх поведінку, а також ставлення до нього самого, до його вчинків ставати для малюків як би програмою поведінки. За зразком, даним дорослим, він будує свої відносини з людьми. Важливо, щоб у дошкільному дитинстві дитина відчував максимум позитивних емоцій.

Завдання виховання у дітей моральних почуттів вирішується тим успішніше, чим гуманніше самі дорослі, ніж добрішими і справедливіше вони ставляться до дітей. Всі педагоги нашого часу сходяться на тому, що в справі виховання найголовніше придбати довіру і любов дитини і що любов завойовується переважно любов'ю.