Психологічна підготовка допризовної молоді до служби в ЗСУ
31

На четвертому і п’ятому заняттях мова йде про історію розвитку бойових мистецтв народів світу, українського – серед інших слов’янських. З’ясування особливостей культу землі, магічних та обрядових дійств, пов’язаних із землею, чоловічої і жіночої сутностей, ролі і призначення чоловіка і жінки у воїнській культурі українців – предмет вивчення і водночас засіб військово-патріотичного виховання на наступних заняттях спецкурсу. Культ жінки (жінка захисник і берегиня, воїн, наставниця, миротворець, заступниця, мати, дружина, подруга воїна) є тотожним культу і функціям воїна: захист і оберігання. Слід особливу увагу звернути на героїко-виховне значення бойового гопака, артефакти матеріальної культури українців та все, що пов’язане з культом воїна-лицаря і жінки у воїнській культурі наших предків (вишита хусточка, китайка, сорочка, рушник, ладанка, молитва, благословення тощо).

Завершальним заняттям першого розділу є підсумкова конференція з показовими виступами слухачів, де відбувається обговорення дискусійних питань спецкурсу, наприклад, гендерної проблематики, демонстрація знань, умінь і навичок старшокласників, їхньої психофізичної готовності до захисту Вітчизни, сформованості у них рис захисника-лицаря сучасної України.

У другому розділі спецкурсу, теми якого реалізуються паралельно до з’ясування теоретичних питань першого розділу, основною формою роботи є практично-показові, а також індивідуальні заняття.

Таким чином, загалом, військово-патріотична спрямованість запропонованого Р. Процем спецкурсу покликана сприяти розвитку почуття національно-етнічної ідентичності, поглибити національну свідомість вихованців, сформувати їхню психофізичну, практичну готовність до захисту Батьківщини, а також утвердити у них почуття дієвого патріотизму, розширити світоглядні горизонти.