Глобальні проблеми людства та їх прояв в Україні
15

-доном. При цьому чимало випускників вузів із слаборозвинених країн, зваб-лених кращими умовами роботи і оплати праці, залишаються у США і За-хідній Європі, що збіднює інтелектуальний потенціал «третього світу» [22].

На порозі XXI ст. постала проблема комп’ютерної грамотності. Вважається, що переважна більшість професій вже у наступні десятиріччя вимагатиме вміння працювати з комп’ютером. Це ставить докорінно нові завдання перед системою освіти багатьох країн, бо недооцінка комп’ютерної освіти з часом призведе до їх технологічної і економічної відсталості.

Складна соціально-економічна ситуація в багатьох країнах світу, всесвітня криза духовної культури сприяла переростанню такого негативного явища, як злочинність, у проблему глобального масштабу. Інтернаціоналізація злочинності у багатьох випадках значно випереджує темпи світової інтеграції в економічній, соціальній і культурній сферах. Особливо небезпечним стало явище злочинності після того, як вона набрала організованих форм, сформувала і постійно розширює світовий ринок наркотиків [32].

Наркоманія у глобальному масштабі породжена злочинністю, але, з іншого боку, вона і сама постійно спричинює злочинність. Повна фізична і моральна залежність від наркотиків, постійна потреба коштів для їх придбання штовхає наркоманів на найтяжчі злочини, дає змогу легко вербувати їх на службу злочинним синдикатам.

Іншим дуже небезпечним проявом глобальної злочинності є тероризм. Міжнародне співтовариство змушене витрачати величезні кошти, матеріальні і людські ресурси для боротьби зі злочинністю. Для виявлення зброї, вибухівки, наркотиків створюються складні технічні системи, сучасні комп’ютерні мережі (особливо у банківській сфері) обладнуються дуже дорогими засобами захисту [8].