Створення позитивної навчальної мотивації у процесі формування вмінь англійського діалогічного мовлення
15

середнього ступеня дасть можливість вчителю визначити саме ті прийоми, форми та засоби навчання, що приведуть до успішного вирішення вказаних вище завдань.

Визначальною особливістю учнів середнього ступеня є виховання самостійності, самовираження. Вони негативно ставляться до жорстких вимог, примусу, прагнуть до статусу рівності з дорослими. В них формується вибірковий пізнавальний інтерес, допитливість. Підліткам не цікаві прості завдання, їх пригнічує постійний контроль з боку вчителя, тобто все те, що обмежує свободу та самостійність. В учнів цього віку розвивається критичний підхід до змісту, прийомів, форм навчання, розширюються інтереси, значно зростає потреба у спілкуванні з однолітками, виникають нові мотиви навчання, пов’язані з формуванням активної життєвої позиції та ідеалів. Проте одночасно спостерігається й інша крайність відсутність широких пізнавальних інтересів, зацікавленості в розширенні своїх знань. Хоч навчальні мотиви (отримувати високі оцінки, займати краще становище в класі) можуть бути досить сильними, вони часто ведуть до формального виконання навчальної діяльності [1, с.7].

Суттєвою особливістю учнів цієї вікової категорії є розвиток складних психічних процесів. Осмислення у зв’язку із засвоєнням абстрактного матеріалу, теорій, законностей при вивченні інших дисциплін. Психологи вказують на достатній рівень розвитку в учнів цього віку таких якостей мислення, як критичність, самостійність, цілеспрямованість, зростання свідомості, контроль за власною діяльністю.

Комунікативний розвиток учнів цього періоду характеризується удосконаленням механізму відбору мовних засобів, способів висловлювання власних думок. Формується індивідуальний комунікативний стиль. В цьому віці відбуваються якісні зміни в комунікативній діяльності учнів, що позитивно впливає на формування іншомовних навичок та вмінь.

Середній ступінь навчання характеризується використанням прийомів навчання, які активізують комунікативну діяльність учнів, їх активність у виконанні завдань. Учнів найбільше приваблюють завдання, що вимагають самостійності, вміння комбінувати матеріал в залежності від потреб мовленнєвої ситуації. Вправи на імітацію та механічне запам’ятовування відступають на другий план. Середній етап є вирішальним у створенні комунікати