Теоретичні основи біологічного різноманіття
23

       зменшення чисельності біологічних видів до критичного рівня;

       вторгнення чужорідних біологічних видів;

Наслідком зникнення біорізноманіття стане руйнування існуючих екологічних зв'язків та деградація природних угруповань, неспроможність їх до самопідтримування, що призводитиме до їх зникнення. Подальше скорочення біорізноманіття може привес­ти до дестабілізації біоти, втрати цілісності біосфери та її здатності підтримувати най­важливіші характеристики середовища. Внаслідок незворотного переходу біосфери в новий стан вона може стати непридатною для життя людини.

Авторами [4, 7] відмічено наступні причини зменшення біорізноманіття:

       втрата середовища існування; 

       розповсюдження екзотичного різновиду;

       незаконне полювання і систематичне рубання лісу для одержання енергії або виробництва деревного вугілля;

       менш вивченими є випадки «взаємозалежних» ефектів. різновид, що розвивається сумісно з іншим (наприклад, рослини, що поширюються за допомогою спеціальних комах-запилювачів), буде вимирати, якщо другий вид пари перебуватиме під загрозою зникнення;

       забруднення і глобальна зміна навколишнього середовища також загрожують всесвітньому біорізноманіттю;

       зростання кількості населення; 

       структура виробництва і надмірне споживання. 

В [10] вказано, що сьогодні, як ніколи раніше, природні екосистеми та біологічне різноманіття перебувають під серйозною загрозою:

1. Близько 50 000 біологічних видів вимирають кожного року. Вперше в історії природи один окремий вид – людина – став потужним фактором руйнування екосистем. 

2. Тропічні ліси та інші природні екосистеми втрачаються або руйнуються в результаті сільськогосподарської діяльності, розвитку транспорту, розширення міст, відведення річок для зрошення полів та забруднення довкілля.