Теоретичні основи біологічного різноманіття
7

Наступною, не менш важливою, природною функцією біорізноманіття (і об’єктом його економічної оцінки) є забезпечуваний ним розвиток живих систем різноманітних рівнів.

Серед екологів на сьогодні відсутня єдина точка зору стосовно екологічної функції біорізноманіття. Але вважається, що воно забезпечує екологічну стійкість екосистем – підтримку постійного кругообігу речовини, енергії та інформації, який обумовлює існування відновлювальних природних ресурсів біосфери. Біорізноманіття на кожному із трофічних рівнів є необхідною умовою стабільного функціонування екосистем у мінливих умовах навколишнього природного середовища. Зростання біорізноманіття розглядається як основний шлях еволюції екосистем [13].

В сільському господарстві агробіорізноманіття виконує не тільки екологічну, але і економічну функцію. Оцінки економічної значущості різноманіття комах свідчать, що річний економічний ефект їх життєдіяльності тільки у США становить близько 57 мільярдів доларів. Глобальне економічне значення запилення комахами сільськогосподарських рослин становить 200 мільярдів доларів щорічно.

Біорізноманіття виконує регулюючу функцію у здійсненні всіх біоге­охімічних, кліматичних та інших процесів на Землі. Кожен вид, яким би незначним він не зда­вався, робить свій внесок у забезпечення стійкості не тільки «рідної» локальної екосисте­ми, але й біосфери в цілому.

Та­ким чином, біорізноманіття – це продукт ево­люції життя впродовж мільярдів років. Саме внаслідок тривалої природної еволюції сформу­валося різноманіття рослинного і тваринного світу, численні форми мікроорганізмів, багатст­во ценозів, екосистем, біомів. Біорізноманіття можна віднести до найбільш об'єктивних факторів оцінювання стану довкіл­ля та стійкості екосистем.