Організаційні та методичні засади обліку, аналізу і аудиту основних засобів на підприємстві
9

 

Таблиця 1.2

Законодавчо-нормативна джерела щодо обліку основних засобів

Назва нормативно-законодавчого акта, номер і дата його дії

Зміст нормативно-законодавчої інформації

1

2

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755- VI

Визначає правові принципи щодо обліку та оподаткування господарської діяльності бюджетної установи

Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні: Закон України № 996-Х^ від 12.05.2011 р.

Визначає правові принципи регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності

План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ та Типова кореспонденція субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями бюджетних установ: Наказ Міністерства фінансів України від 26.06.2013 р. № 611 (частково втратив чинність)

Визначає склад рахунків і субрахунків, які застосовують бюджетні установи, та типову кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом і зобов’язаннями бюджетних установ

Про затвердження Інструкції про форми меморіальних ордерів бюджетних установ та порядок їх складання: Наказ державного казначейства України № 68 від 27.07.2000 р.

Визначає форми меморіальних ордерів і порядок їх складання у бюджетних установах

Про затвердження форм карток і книг аналітичного обліку бюджетних установ та порядку їх складання. Наказ державного казначейства України № 100 від 06.10.2000 р.

Регламентує форми карток і книг аналітичного обліку бюджетних установ і порядок їх складання

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби»: Наказ Міністерства фінансів України від 12.10.2010 р. № 1202 (набуває чинності з 1.01.2015)

Визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку та розкриття у фінансовій звітності інформації про основні засоби, інші необоротні матеріальні активи та незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи

Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів суб'єктів державного сектора: Наказ Міністерства фінансів України від 23.01.2015 р. № 11 (набуває чинності з 1.01.2015)

 

Застосовують суб'єкти державного сектору для відображення у бухгалтерському обліку інформації про основні засоби, інші необоротні матеріальні активи та незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи визнані

 

        З метою визначення адаптованості нормативно-правого поля регламентації бухгалтерського обліку та звітності до міжнародних стандартів проаналізуємо змістовне наповнення поняття «основні засоби» (табл. 1.3).