Тип, мета організаційних структур управління та їх характеристика
11

При створенні комп’ютерних інформаційних систем обліку найчастіше використовується функціональна структура. Зокрема, цю структуру використано при створенні таких інформаційних систем обліку, як «1С: Підприємство», «ПАРУС-Підприємство», «Офіс 2000» та ін. Глибина розподілу інформаційних систем обліку, тобто склад і зміст їхніх елементів, можуть суттєво різнитися залежно від сфери дії.

Повної і загальноприйнятої класифікації елементів ІС обліку на сьогодні не існує. Але практика їх функціонування показує, що в багатьох комп’ютерних системах обліку вирізняються такі елементи, як «функція ІС» і «компонент (підсистема) ІС».

Функція ІС обліку — це сукупність дій інформаційної систе­ми, спрямованої на досягнення зазначеної мети. Перелік функцій конкретної ІС обліку залежить від її призначення та сфери дії. Наприклад, в інформаційній системі «1С: Підприємство» реалізо­вано дві функції — конфігурування та ведення бухгалтерського обліку.

Компонент (підсистема) ІС — це частина ІС, яка виділена за певною ознакою або сукупністю ознак і розглядається як єдине ціле. Компоненти комп’ютерної системи за своїм значенням по­діляються на забезпечувальні та функціональні.

 

5.Види забезпечення АРМів

     Склад забезпечувальної частини автоматизованих ІС обліку, як правило, однорідний, що дає змогу реалізувати принцип сумісності різних автоматизованих інформаційних систем у процесі їхнього функціонування. Згідно з державним стандартом обов’яз­ковими елементами забезпечення комп’ютерних ІС обліку є інформаційне, лінгвістичне, технічне, програмне, математичне, правове, організаційне та ергономічне забезпечення.