Елементи лінійного програмування
5

Саме ця відмінність і стала відправною точкою розвитку математичного, зокрема лінійного програмування, оскільки відомі на той час методи математичного аналізу не «працювали» при розв’язуванні оптимізаційних задач. Тому пошуки алгоритмів розв’язування вище згаданих задач, призвели до появи таких базових методів лінійного програмування як графічний, симплексний (Дж.Данціг (8.11.1914 – 13.05.2005)) та методу потенціалів (Л.В.Канторович). Згодом автор двох останнього метода став лауреатом Нобелівської премії (1975) в галузі економіки [7].

На сучасному етапі лінійне програмування включає широке коло задач з відповідними методами розв’язання, що охоплюють різноманітні проблеми розвитку та функціонування реальних економічних систем.

Об’єкт дослідження: лінійне програмування.

Предмет дослідження: базові методи розв’язування задач, що використовуються в лінійному програмуванні.

Мета дослідження: з’ясувати особливості задач лінійного програмування і на базі цього розкрити особливості методів розв’язування, що використовуються в лінійному програмуванні.

У відповідності до мети були поставлені такі завдання:

– опрацювати наукову літературу за темою дослідження;

– з’ясувати особливості задач, що вивчаються в лінійному програмуванні;

– розкрити суть графічного методу розв’язування задач лінійного програмування, навести приклади;

     розкрити суть симплексного методу, як одного з базових методів розв’язування задач лінійного програмування, навести приклади.

Методи дослідження: системний аналіз наукової та навчальної літератури з теми дослідження.

Робота складається зі вступу, двох розділів, висновків та списку використаних джерел.