Засоби продовження життєвого циклу товарів
13

дитячої продукції в цілях особистої гігієни. Психологія споживання заснована на феномені сімейного продукту і припущенні, що стандарти якості (екологічність, гіпоалергенність) дитячої продукції набагато вище, ніж у продукції, орієнтованої на дорослий цільовий ринок.

Виявивши подібну тенденцію, компанія Johnson & Johnson вирішує розширити ринок цільового користувача за рахунок вже існуючого цільового споживача. Починається компанія з репозиціонування одного продукту, що знаходиться на стадії зрілості, - дитячого масла для тіла Johnson & Johnson. Компанія робить новий рекламний ролик з новим позиціонуванням: "Масло Johnson & Johnson - масло для всієї родини". У рекламному ролику показана молода жінка, яка користується даною продукцією. Цікавим моментом тут є аспект маніпулювання споживчою сприйняттям, оскільки цільова аудиторія з подивом розуміє, що компанія Johnson & Johnson якимось чином передбачила їх бажання і пропонує новий продукт. Так як продукт позиціонується тепер і для дітей, і для їхніх батьків, передбачається, що якість продукту дуже висока. Пілотне репозиционирование масла виявилося настільки успішним з точки зору зростання обсягів продажів, що в 2005 р подібним чином репозіціоніруется більша частина продуктової лінійки.

Другим методом репозиціонування є додання нового функціонального іміджу старому продукту без найменшого сто удосконалення.

Приклад

Англійська компанія середнього розміру Lever Brothers має вузькоспеціалізоване виробництво засобів по догляду за тілом з переважанням категорії "мило". У 2000 р, коли багатьма компаніями обігрувалася тема настання нового тисячоліття, Level'Brothers провела маркетингове дослідження, в результаті якого було виявлено, що споживач мила воліє бачити в ньому три основні властивості: боротьбу з бактеріями, догляд за шкірою рук і приємний аромат. Таким чином, в 2000 р компанія випускає на ринок мило Lever Brothers 2000, яке позиціонується по цим трьом критеріям. На