Облік розрахунків за виплатами працівникам
2

ВСТУП

 

Актуальність теми дослідження. Облік виплат працівникам займає важливе місце у системі бухгалтерського обліку, є невід’ємною частиною діяльності будь-якої організації, тому правильність та достовірність відображення в обліку інформації про оплату праці чинить значний вплив на фінансовий результат господарської діяльності.

Об’єктивною основою розвитку сучасних форм оплати праці є тенденція до забезпечення повної самостійності підприємств у питаннях найму та оплати праці, розмежування сфери державного і договірного регулювання цих відносин на підприємствах незалежно від форм власності.

На сьогодні форму і систему оплати праці обирає керівник підприємства. Він же встановлює працівникам конкретні розміри тарифних ставок. Усе це дає змогу вважати тему випускної роботи актуальною.

Вагомий внесок в розробку теоретико-методологічних аспектів проблем з виплат працівникам зробили такі українські вчені, як О. Андросова,                  А. Батура, Д. Богиня, М. Калина, В. Карпенко, М. Кім, Т. Кір’ян, А. Колот, Г. Куліков, В. Лагутін, В. Липов, Л. Лисогір, В. Нижник, В. Новіков, О. Новікова, Н. Павловська, І. Петрова, М. Семикіна, С. Тютюнникова, М. Шаповал,           Л. Шевченко та інші, а також російські дослідники Л. Абалкін, Н. Вишневська, Г. Дублянська, В. Куліков, Д. Львов, Р. Капелюшников, А. Соболевська,          Р. Яковлев та інші.

Сутність поняття «виплати працівникам» складна і багатостороння, тому вона включає в себе декілька основних понять: «заробітна плата», «розрахунки з депонентами» та «інші розрахунки».

Об’єкт і предмет дослідження. Об’єктом випускної роботи є зобов’язання ПАТ «Спецлісмаш» з виплат працівникам - заробітної плати, компенсаційних виплат та інших виплат працівникам.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних та методологічних