Облік розрахунків за виплатами працівникам
71

Розділ 4

Охорона праці

 

У підприємницькій діяльності найважливішим ресурсом є людина, без якого не можливе функціонування підприємства. Тому бережливе ставлення до людини, забезпечення їй нормальних і безпечних умов праці та відпочинку є пріоритетним в діяльності держави. Положення про охорону здоров’я і життя громадян в процесі трудової діяльності визначені в Конституції України. Закон України «Про охорону праці», прийнятий Верховною Радою України 14 жовтня 1992 р., був переглянутий і затверджений Президентом України в новій редакції 21 листопада 2002 р.

За час, що минув з дня набрання чинності цим законом розроблено і затверджено в дію більше тридцяти положень, інструкцій та інших підзаконних актів, прийнято ряд постанов Уряду, рішень міністерств на забезпечення вимог Закону України «Про охорону праці». Крім цього до законодавчої бази з охорони праці України належить ще ряд інших законів: Кодекс законів про працю (Кзпп), Закон України: «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності», «Про охорону здоров’я», «Про пожежну безпеку», «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», «Про загальнообов'язкове соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням», їх доповнюють державні міжгалузеві й галузеві нормативні акти – це стандарти, інструкції, правила, норми, положення, статути та інші документи, яким надано чинність правових норм, обов’язкових для виконання усіма установами і працівниками України.

Згідно Закону України «Про охорону праці» охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на