Підприємство (фірма) в умовах становлення ринкових відносин в Україні
25

свідченням зниження податкового тиску на українських економічних агентів, а швидше є підтвердженням погіршення податкової "моралі" та значних пільг та виключень, притаманних українському середовищу. Загалом, говорячи про заходи політики, вкажемо, що поки в Україні рівень пільг, виключень та привілеїв буде перевищувати рівень надходжень по найвагоміших податках (наприклад, ПДВ), ні про яке фінансове оздоровлення і сприятливий економічний (та інвестиційний) клімат не зможе йти мова. Враховуючи низьку податкову частку у структурі ВВП, констатуємо, що ефективна ставка оподаткування в Україні є дійсно невисокою (наприклад, по ПДВ ефективна ставка – менше 10%, хоча номінальна – 20%,). Тому відмова від значної кількості пільг окремим галузям та виробникам (розширення бази оподаткування) одночасно зі зниженням ставки оподаткування (по найвагоміших податках) незаперечне, по-перше, сприяли б формуванню сприятливого економічного середовища, детінізації економіки, розширенню залучення капіталів і, по-друге, наповненню бюджетів та полегшенню вирішення соціальних проблем.

Крім того, одним з показників, через котрий може характеризуватись ефективність економіки, є наявність заборгованостей між підприємствами. Так, якщо у 1998 – 1999 pp. відношення кредиторської заборгованості до обсягу промислового виробництва у Україні на кінець відповідного року зменшилось – з майже 200% у 1999 р. до 166% у 2000 – 2013 pp. – проте продовжує залишатись на неприпустимо високому рівні (кредиторська заборгованість на 20% перевищує ВВП), що має загальний негативний чинник формування клімату ділової активності, котрий негативно впливає на поведінку міжнародних інвесторів. Тобто, аналізуючи макроекономічну структуру ВВП, на жаль, ми знаходимо чисельні підтвердження, що попри певні позитивні зрушення все ще не закладено базис успішних структурних реформувань, а тому і чинники довгострокового зростання залишаються незадіяними.

Отже, серед позитивів, котрі випливають із структури ВВП за категоріями використання, фактично лише зовнішньоекономічна складова виглядає