Аналіз операцій на валютному ринку
2

Вступ

Невід’ємною ланкою міжнародної валютної системи є валютний ринок. Валютний ринок – це складова частина грошового ринку, де зустрічаються попит і пропозиція на валюту. Без   функціонування цієї структури валютні відносини втрачають реальний економічний зміст.

Сучасний валютний ринок являє  розгалужену систему механізмів, функціонування яких покликане забезпечити купівлю і продаж національних грошових одиниць та іноземних валют з метою їхнього використання для обслуговування міжнародних платежів.

  Особливо важливим функціональним призначенням валютного ринку є забезпечення реальної свободи вибору й дій власника валюти.

  Валютні відносини є однією з найбільш складних сфер ринкового

господарства, оскільки в них зосереджені проблеми національної і світової економіки. В умовах глобалізації постійно збільшуються міжнародні потоки товарів, послуг і особливо капіталів і кредитів.

   Валютний ринок та його регулювання займає провідне місце в

економічній політиці держави. Валютне регулювання може стимулювати

економічний розвиток у країні та відповідно впливати на стан окремих секторів, галузей і підприємств, а також на місце держави на світовому

ринку. Зміни ж в економіці країни та її міжнародному становищі, у свою

чергу, впливають на розвиток валютних відносин й відповідним чином

вносять коригування у валютну політику, що проводиться в державі.

Валютний ринок забезпечує своєчасне здійснення міжнародних розрахунків, страхування від валютних ризиків, диверсифікацію валютних резервів, валютні інтервенції та отримання прибутків його учасниками у вигляді різниці курсів валют.

Отже, питання, пов’язані з валютою та фінансово-валютною системою,