Аналіз операцій на валютному ринку
23

ВИСНОВОК

Отже, для ведення міжнародної торгівлі в умовах існування різних валют  людство створило механізм взаємних розрахунків між громадянами і фірмами різних країн - валютний ринок. Валютний ринок - один із найважливіших сегментів фінансового ринку. Ступінь його розвитку безпосередньо впливає на стан та розвиток економіки.

           На сьогодні ринок ФОРЕКС характеризується найбільшим обсягом операцій та гнучкістю форм угод, а також різноманітністю контрагентів. Він продемонстрував свою здатність до адаптації, що дало змогу використовувати численні фінансові інструменти незалежно від валютної політики промислово розвинутих країн, тобто останнім часом цей ринок надав більшу свободу дій своїм учасникам.

          Щодо України, то проведені заходи НБУ сприяли стабілізації валютного ринку, що супроводжувалося зниженням спекулятивних операцій з іноземною валютою. Це дозволило НБУ зняти ряд жорстких обмежень за операціями на валютному ринку. І сучасний стан валютного ринку України характеризують офіційні обмінні курси, сформовані всередині країни, розмір золотовалютних резервів, валютні інтервенції центробанку, показники доларизації економіки тощо.

              Наразі валютний ринок перебуває в збалансованому стані без активної стабілізуючої участі Національного банку, що відбувається завдяки стійкій тенденції до поліпшення платіжного балансу в 2012 році. Проте, інтеграція України до світового співтовариства зумовлює необхідність вдосконалення функціонування її валютного ринку.

Згідно з прогнозами Національного банку України, загальний розвиток валютного ринку у 2013-2014 роках визначатиметься низкою вже існуючих тенденцій, а також ефективністю зусиль, спрямованих на поглиблення структурних перетворень у вітчизняній економіці.