Зайнятість та безробіття в Україні
2

ВСТУП

Здійснюваний в Україні в даний час перехід до ринкових відносин пов'язаний з великими труднощами, виникненням багатьох соціально-економічних проблем. Одна з них - проблема зайнятості, яка нерозривно пов'язана з людьми, їх виробничою діяльністю.

На сьогоднішній день, проблема зайнятості - одна з найактуальніших проблем економічного розвитку і одна з найважливіших, що характеризують загальний стан макроекономіки, дають уявлення про її ефективності. Безробіття вважається, з одного боку важливим стимулятором активності працюючого населення, а з іншого - великим суспільним горем. Всі країни докладають багато зусиль для подолання безробіття, але жодній з них ще не вдалося ліквідувати її повністю.

Серед теоретичних досліджень, які висвітлюють різні аспекти теорії і практики ринку праці, механізмів його функціонування та регулювання, треба відзначити наукові розробки О.Павловской, Т.Г. Боднарчука, Г.Я. Лук'яненко

Не применшуючи значення робіт треба відзначити, що багато теоретичних питань є ще невирішеними, залишаються дискусійними. А в деяких випадках і не поставленими. Частина досліджень за досить короткий період часу застаріла в науковому розумінні.

Невизначні проблеми – проблеми, в яких у безробітного відсутня необхідна інформація для її подолання та прийняття рішення.

Мета даної курсової - показати сутність ринку праці та проблеми його формування і стабільного функціонування в сьогоднішніх умовах в Україні. З урахуванням специфіки даної теми і кола порушених питань структура роботи дозволяє послідовно висвітлити в першій частині теоретичні питання сутності зайнятості та безробіття, у другій - проблеми їх регулювання, а в третій - практичний аспект здійснення політики боротьби з безробіттям в сучасних українських умовах.