Статистика продукції будівництва
19

Планова собівартість будівельно-монтажних робіт відоб­ражає затрати  на  виконання  будівельних і монтажних ро­біт при зведенні будівельних об'єктів з врахуванням передба­ченого   завдання   зниження   їх   собівартості. 

А  це  значить, що планова собівартість характеризує рівень допустимих за­трат на  виконання будівельно-монтажних робіт в планово­му періоді[2,c.67].                             Фактична собівартість будівельно-монтажних робіт — це сума фактичних грошових затрат на обсяг робіт, виконаних будівельною організацією за умов, що склалися.

На відміну від кошторисної і планової собівартості до її складу, крім нормативних затрат, передбачених проектом і кошторисом, входять також не виробничі витрати, зокрема, штрафи, пе­ні, втрати матеріалів, а також втрати в зв'язку з виробни­чим браком[6,с.204].

Фактичну собівартість будівельно-монтажних робіт визна­чають за даними бухгалтерського обліку і вона необхідна для виявлення наслідків господарської діяльності будівель­них організацій від здачі робіт.

Кошторисна вартість будівельно-монтажних робіт — це нормативна вартість робіт, яка визначається сумою затрат на ці роботи та плановими нагромадженнями. Цей вартісний показник слугує базою для порівнянь і визначення інших вартісних показників[5,c.45].

Планова, або так звана договірна вартість будівельно-мон­тажних робіт характеризує суму, що виплачує замовник за виконані роботи.