Статистика продукції будівництва
9

- інші спеціальні роботи.

Будівельна продукція, що має форму виробничих послуг - це роботи, які приводять до збільшення створеної раніше споживчої вартості, або ж відновлення втраченої в процесі експлуатації вартості. Зокрема, це монтаж виробничого обладнання, який здійснюється спеціалізованими будівельними організаціями, а не робітниками заводу-виробника. Сюди відноситься також капітальний ремонт об'єктів будівництва, в процесі здійснення якого виконується практично той же комплекс робіт, що й при створенні нових об'єктів[6,с.47].

Важливою особливістю продукції будівництва є те, що до її складу не входить вартість виробничого чи силового обладнання, що встановлюється на об'єкті. Зумовлено це тим, що воно є продукцією промисловості і в процесі його установки не піддається будівельній переробці. В той же час обладнання, що встановлюється на об'єкті, яке є конструктивним елементом будови відноситься до продукції будівництва. Наприклад, ліфти, санітарно-технічне обладнання та інше. Це обладнання піддається обробці в будівельному процесі, є органічною частиною будівельного об'єкта і відноситься до будівельної продукції.

Статистична звітність підприємств про виконання будівельних робіт передбачає, що їх вартість зазначається у загальній сумі виконаних робіт, а також реалізованих робіт, яка не включає вартість будівельних робіт, виконаних підприємством для власних потреб[5,с.45].

Показник «обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг)»та видом економічної діяльності «Будівництво» включає вартість реалізованих за межі підприємства будівельних і монтажних робіт, виконаних під час нового будівництва, розширення, реконструкції, переобладнання, реставрації та ремонту будівель і споруд підрядним або господарським способом.

Створення будівельної продукції пов'язане з виконанням робіт, зумовлених підготовкою будівництва, зокрема, геологорозвідувальних та проектно-пошукових, що виконуються спеціалізованими організаціями. Вони також є елементом продукції будівництва.