Маркетингова діяльність у сфері послуг та напрями її вдосконалення
75

о даного сегменту увійшли тільки жінки середнього та старшого віку, чоловіків немає зовсім. Всі опитані даного сегменту вважають важливим місце страхової компанії в рейтингу надійності, а це і є найважливіша ознака, за якою клієнт обирає собі страхову компанію для подальшої співпраці.

Розрахунок бюджету дослідження базується на кількості респондентів, яких необхідно опитати, та вартості дослідження в розрахунку на одну анкету. Так, для отримання необхідних результатів у даному випадку потрібно отримати відповіді від 937 чоловік. Вартість дослідження методом особистого інтерв’ю в розрахунку на одну анкету становить від 6$ до 8$.

У вартість дослідження входить:

                   Розробка інструментарію;

                   Розрахунок вибірки;

                   Збір інформації;

                   Контроль за якістю;

                   Комп’ютерне введення та обробка;

                   Аналіз даних;

                   Підготовка аналітичного звіту.

Візьмемо середню вартість в розмірі 7$, або 55,65 грн. – за середнім курсом Національного банку України у першому кварталі 2011 року (1:7,95).

Отже, бюджет маркетингового дослідження становитиме:

7*937=6559$ або 55,65*937=52144грн. 05 коп.

Проведення маркетингового дослідження, дасть можливість дізнатися ставлення споживачів до нашої страхової компанії вцілому, а також до її послуг, визначити сильні й слабкі сторони підприємства, його конкурентну перевагу.

Одним з найважливіших напрямів підвищення конкурентоспроможності підприємства є впровадження інновацій, вдосконалення цінової та комунікаційної політики.