Педагогічна практика: вдосконалення викладання безпеки життєдіяльності та основ охорони праці у вищих навчальних закладах України
51

При підготовці до зустрічі необхідно запропонувати студентам висунути для обговорення проблеми, які їх особливо турбують у рамках навчального курсу та підготувати запитання, які потім пропонуються гостеві «круглого столу». Підготовка до такого семінару дозволяє студенту самостійно розкрити сутність проблем охорони праці з прикладної точки зору.

Робота за цим методом проводиться  у чотири етапи:

1-ий етап (15 хв.): ненав'язливе змістовне входження в розмову, орієнтація на тему з боку викладача або фахівця.

2-ий етап (30 хв.): висловлювання думок (заохочення з боку викладача до вільною висловлювання думок, без елементів критики та оцінок).

3-ій етап (30 хв.): ненав'язлива підтримка та координація вільної комунікації з боку викладача, залучення до розмови всіх учнів.                   

4-ий етап (15 хв.): підбиття підсумків, відзначення найцікавіших думок, завершення роботи круглого столу.

Для визначення ефективності застосування інтерактивних методів навчання, проводяться опитування студентів. Протягом трьох хвилин їм пропонується оцінити свою роботу на занятті, виставивши собі від 0 до 3 балів за кожний критерій:

1. Я активно працював у групі – …

2. Я вносив вдалі пропозиції – …

3. Я допомагав іншим учасникам інтерв’ю, заохочував їх до роботи – …

4. Я узагальнював думки інших – …

5. Такий вид організації семінарського заняття допоміг мені поглибити знання з даної теми – …

Аналіз самооцінки студентів показує, що завдяки ефекту новизни та оригінальності інтерактивних методів, при правильній їх організації, зростає зацікавленість процесом навчання, знання та навички, отримані під час таких семінарських занять глибше відбиваються у пам’яті. Крім того, завдяки практичній орієнтації семінару, студенти мають змогу пов’язати отримані на лекційних заняттях знання з професійною діяльністю, з’ясувати закономірності та зв'язок теорії з практикою.