Оцінка і прогнозування надійності програм на основі математичної Вейбулівської моделі
2

 

Потік відмов не відновлюваних ТУ підпорядковується закону Пуссона, тобто закон розподілення часу до відмови, є експонциональним. Пактика показала, що ці допущення правомірні більш ніж на 60% таких ТУ. Розглянемо інтенсивність відмов за періодами експлуатації (малюнок 1.1)

З малюнку видно, що в будь-який момент часу t<tпр сумарна інтенсивність відмов пери ода припрацювання пр(t)   буде рівна .

Звідси вірогідність безвідмовної роботи в цей період буде рівна

.

Аналогічним чином можна отримати вираз для вірогідності безвідмовної роботи в період зносу і старіння. В цьому випадку для t>tH сумарна інтенсивність поступових відмов періоду зносу і старіння (t) визначається виразом

Мал. 1.1. Крива інтенсивності відмов за періодами експлуатації:

tпр – час закінчення періоду приробітки; tн – час закінчення періоду нормальної експлуатації;  t – деякий текучій момент часу; λпр(t) – інтенсивність відмов в період приробітки; λ – інтенсивність відмов при нормальній експлуатації; λис(t) – інтенсивність поступових відмов в період зносу і старіння; λΣис(t)=λ+λис(t), звідси можна визначити вірогідність безвідмовної роботи при поступових відмовах: