Структура ОЦ на ЕОМ AMD Duron 1800+
3

1.3 Планово-профілактичні роботи

Профілактичні роботи – це комплекс заходів, основна ціль якихпродовжити строк безвідмовної служби комп'ютера. Поділяються пасивні (підтримування необхідних умов роботи ПК, захист від негативного навколишнього середовища) та активні (безпосереднє обслуговування техніки, чистка ПК та периферії, попередження поломок).

Для більшої ефективності профілактичних робіт, вони повинні проводитися з певною періодичністю. Для цього складається календарне планування профілактик.

Працездатність ЕОМ характеризується як надійною роботою окремих вузлів, так і усієї ЕОМ в цілому. Для покращення ефективності роботи ЕОМ треба підвищити ряд показників, що характеризують безвідмовну роботу ЕОМ за визначений проміжок часу та її працездатність.

В ОЦ підприємства передбачені наступні профілактики:

       щотижневі1 година (Т);

       щомісячні2 години (М);

       піврічні6 годин (П);

       річні8 годин(Р).

При щотижневій профілактиці здійснюється резервне копіювання інформації з накопичувана на жорсткому магнітному диску (НЖМД) на оптичні перезаписуємі носії (CD-RW), щоб вразі збою системи швидко відновити втрачені дані.

При щомісячній профілактиці виконуються такі роботи:

                        накопичувана на жорсткому магнітному диску (перевірка на наявність вірусів, перевірка цілісності структури, сканування поверхні, архівація та ущільнення даних);

                        системного блоку, перевірка системної плати і адаптерів, периферійних пристроїв, програмна діагностика структурного і лазерного принтерів, модему;

                        чистка клавіатури і миші від накопиченого пилу та бруду;

                        протирка екрану монітора вологою серветкою.

При піврічній профілактиці здійснюється розбірка і чистка системного блоку, лазерного багатофункціонального пристрою, перевірка та чистка контактів мережних роз’ємів.