Оборотні фонди ремонтного господарства підприємства
3

 

 

Розділ 1

Ефективність роботи підприємства залежить від стану активної частини основних фондів машин і устаткування, цей стан підтримується ремонтом устаткування не своєчасний ремонт і не якісне технічне обслуговування зумовлюють зростання його пристроїв і відповідно простоювання робітників, що призводить до порушення ритмічності і зриву графіку виробництва. Позапланові простої  устаткування  вимагають організацію додаткових змін і понад урочних робіт, зростання трудових і вартісних затрат.

   Основними затратами ремонтного господарства підприємства є:

-          забезпечення постійної  працездатності  устаткування

-          модернізація устаткування

-          скорочення часу простою устаткування в ремонті

-          скорочення витрат на технічне обслуговування і ремонт устаткування.

Суть ремонту: забезпечення якісного відновлення працездатності устаткування шляхом заміни чи відновлення спрацьованих деталей і регулювання механізмів.

Принципи системи планово-запобіжних ремонтів:

-          попередження

-          плановість

-          своєчасність

Очолює ремонтне господарство головний механік підприємства, який здійснює керівнитство через відділ головного механіка. Відділ головного механіка виконує конструкторно-технологічну виробничу і планово-економічну роботу для всього ремонтного господарства. Головному механіку підпорядкований ремонтно-механічний цех, функціями якого є: проведення капітального ремонту, модернізація складного обладнання, виготовлення запасних частин і нестандартного обладнання, спияння в роботі цехово-ремонтним службам.

Цехова ремонтна база (ЦРБ) складається із механічної майстерні, слюсарної дільниці, ремонтних бригад, комірки. Керують ремонтними роботами майстри і бригадири, які функціонально підпорядковані начальнику і механіку ремонтного цеху. До складу структур ремонтного цеху входять:

адміністративна дільниця, заготівельна, механічна,

слюсарно-складальна, ковальська, зварювальна,

відновлення деталей, фарбування.

Технічна база ремонтного господарства передбачає кількість і структуру обладнання, виробничі площі, засоби модернізації ремонтних робіт і технологію їх виконання.

Ефективна організація технічного обслуговування і ремонту обладнання забезпечуються системою планово-заробітнього ремонту(ПЗР), яка охоплює сукупність запланованих організаційних і технологічних засобів за доглядом, наглядом