Досконала (чиста) конкуренція : сутність моделі, фундатори концепції, приклади з вітчизняного та світового бізнесу
11

мації потребує часу та зусиль. 

               Виключена можливість укладання формальних або не­формальних угод між фірмами з метою здобуття монопольних переваг.

               Неможливість впливу окремого продавця на ринкову ціну. Продавець може продати товар дешевше ринкової ціни, але це ніяк не вплине на загальну ринкову ціну через мізерну частку продавця на ринку. Крім того, це суперечить припущенню про максимізацію вигоди кожним економічним суб'єктом. Продавець може також продавати товар дорожче його ринкової ціни, але в цьому випадку різко зменшиться попит на відповідний товар, адже продукція конкурентів виявиться дешевшою.

Названим умовам навряд чи може відповідати хоч один з реально функціонуючих ринків. Навіть найбільш схожі на досконалу конкуренцію ринки (ринок зерна, цінних паперів, іноземних валют) лише частково задовольняють їх. У реальному житті завжди діють  бюрократичні або економічні обмеження на входження в галузь і відкриття бізнесу. Існує безліч торгових марок, що диференціюють товари. Навіть при наявності в галузі безлічі продавців найчастіше є домінуюча фірма, що володіє ринковою владою і диктує ціни. Таким чином, перераховані умови є в значній мірі допущеннями, які повністю ніколи не виконуються в реальному світі. Тому про ринок досконалої конкуренції можна говорити лише як про наукову абстракцію, що дозволяє більш чітко розкрити нічим не обмежену дію законів ринку. Проте при всій своїй абстрактності концепція досконалої конкуренції відіграє в економічній науці важливу роль. По-перше, існують галузі, які діють в умовах, наближених до досконалої конкуренції. Наприклад, сільське господарство найбільш відповідає даному типу ринку, ніж будь-який інший ринковій структурі. Тому модель абсолютно конкурентного ринку дозволяє судити про принципи функціонування дуже багатьох малих фірм, що продають однорідну продукцію. По-друге, будучи найпростішою ринковою ситуацією, досконала конкуренція дає вихідний зразок, або стандарт, для порівняння з іншими типами ринків та оцінки ефективності реальних економічних процесів.

На відміну від ринкового попиту, крива попиту, з якою стикається окремий конкурентний виробник, абсолютно еластична, адже скільки б продукції він не запропонував до продажу, це ніяк не вплине на ринкову ціну (Рис. 2.2.).