Досконала (чиста) конкуренція : сутність моделі, фундатори концепції, приклади з вітчизняного та світового бізнесу
23

1)                 Неможливість для окремої фірми зробити свій товар неоднорідним (породити різницю від продукції конкурентів).

Можна привести такі приклади, коли в результаті поєднання цих умов можна спостерігати практично досконалу конкуренцію.

Виробництво сільськогосподарської продукції

Виграш від збільшення масштабів в виробництві сільськогосподарських товарів не є апріорі виграшним, ефекту від масштабу виробництва не спостерігається. Зі слів російського економіста А.В. Чаянова людина не може сонячні промені, що падають на сто десятин, зібрати в одну“, а це означає, що великі фірми в сільському господарстві займатимуть великі території і будуть погано керовані.

Тому найбільш ефективна форма організації сільськогосподарського виробництва - це відносно невеликі підприємства, в яких взагалі немає ніякого управлінського апарату, а є тільки власник фірми, який сам обробляє своє поле, в кращому випадку використовуючи працю кількох підсобних робітників.

По-друге, витрати на "вхід" в таку галузь відносно невеликі, так як фермерський капітал зазвичай включає вартість відносно недорогих інструментів і споруд. Набагато більш важливим елементом є досвід сільськогосподарського виробництва, і тому швидко збільшитися кількість фермерів не може. Але в "достатньо" тривалому періоді з часом ніщо не заважає збільшитися числу фірм у цій галузі до як завгодно великого значення.

По-третє, більшість продуктів сільського господарства дійсно однорідні. Пшениця, вирощена в Київській області, нічим не відрізняється від пшениці, зібраної в Курській області.

Нарешті, сучасний транспорт робить можливим конкуренцію виробників, розкиданих по величезній території. Наприклад, у США існують кілька мільйонів фермерів, що діють практично в умовах досконалої конкуренції.

Транспортні послуги

Ринок вантажних перевезень. На цьому ринку фірма може складатися з однієї людини і однієї вантажівки, який займається перевезенням якого-небудь сировини або готової продукції на замовлення інших фірм.

Зокрема, такі перевезення поширені в США, де вони обслуговують вже згаданий ринок сільськогосподарської продукції. Великі транспортні компанії також існують, але вони займаються довгостроковими і великими контрактами з великими виробниками, постійно потребують доставки сировини або відправці готового продукту. Бізнес же "приватників" заснований на випадкових замовлення (фермер вивозить свій урожай не кожен день, а кілька разів на рік, тому попит з боку фермерів носить періодичний характер). У США існує близько трьох десятків тисяч таких фірм, і ринок їх послуг також наближається до досконалої конкуренції.