Досконала (чиста) конкуренція : сутність моделі, фундатори концепції, приклади з вітчизняного та світового бізнесу
5

Досконала конкуренція – це ідеалізований стан ринку, на якому окремі продавці та покупці не мають впливу на ціну товару чи послуги. Концепція досконалої конкуренції є абстрактною, її втілення в існуючих умовах практично неможливе. Перепоною в реалізації виступають критерії, які становлять основні характеристики ринку досконалої конкуренції. Але незважаючи на утопічність, модель досконалої конкуренції відіграє важливу роль в економічній науці. Вона має і практичну і методологічну цінність.

В першу чергу концепція досконалої (чистої) конкуренції дає змогу досліджувати та оцінювати принципи на яких функціонують дуже багато малих підприємств, які випускають стандартизовану однорідну продукцію і, відповідно, діють в умовах наближених до досконалої конкуренції.

По-друге методологічне значення моделі полягає в тому, що вона дозволяє зрозуміти логіку дій компанії, хоч і зі спрощенням реально існуючої ринкової ситуації.

Методологічна цінність моделі досконалої конкуренції проявляється в огляді ринків монополістичної конкуренції, монополії та олігополії, які досить широко розповсюджені в реальній економіці.

На ринку досконалої конкуренції ціна - це задана величина: окремо взятий агент ринку ніякого прямого впливу на ціну не надає. Якщо продавець запросить більш високу ціну, покупці перейдуть до його конкурентів. Якщо ж він запросить нижчу ціну, він не задовольнить весь попит, тому що частка його товару на ринку невелика. Не в змозі змінити ціну і покупець. Пристосування до ринку в умовах досконалої конкуренції виразиться в обсязі продажів і в обсязі покупок.

На ринку недосконалої конкуренції товаровиробник прагне утримати падіння ціни при збільшенні обсягу продажів, і іноді це йому вдається, але основна тенденція динаміки ціни - зниження.

Засобами вільної конкурентної боротьби є зростання обсягу продажів, підвищення ефективності виробництва, науково-технічний прогрес.

Отже, в даній роботі буде проведено дослідження концепції ринку досконалої конкуренції починаючи з її витоків і закінчуючи втіленням в сучасних ринкових умовах.

Зокрема проведемо аналіз етапів розвитку підходів щодо самого поняття конкуренції, а також, відповідно, її різновидів. Дослідимо питання функціональних проявів моделі досконалої (чистої) конкуренції, становище підприємства в умовах цієї моделі як в короткостроковому, так і в довгостроковому періоді.