Розробка програмної системи для моделювання об’єктів ” таргани, банка, трек ” з використанням uml та мови програмування с++
2

ВСТУП

Таргани (Blattoptera, Blattaria, Blattodea) — ряд комах.

Таргани живуть по всьому світу і населяють вельми різноманітні райони. Харчується цей вид комах всім, що знаходиться в полі їхньої досяжності, але тільки декілька видів тарганів стали шкідниками, поселившись в житлах людей. На волі, в основному в тропіках, мешкає значно більша кількість видів тарганів.

Для того щоб привабити самця, самка таргана виділяє особливу речовину, що називається феромоном. Перед спаровуванням відбувається ритуал залицяння, під час якого партнери використовують вусики. 

Яйця розташовуються в статевих органах самки в два ряди. Після запліднення самка складає їх у міцні хітинові „кишеньки" (оотеки), які носить, аж поки не знайде належного місця, де може спокійно їх відкласти. Деякі види носять оотеки на кінці черевця аж до того моменту, коли на світ з'являться молоді личинки. У деяких видів яєчка розвиваються безпосередньо в тілі самки, а на світ виходять личинки, що вже виклюнулися. Новонароджені личинки білі, але через декілька годин темнішають. У них ще немає крил, але вони вже схожі на батьків. 

Протягом подальших декількох місяців вони декілька разів линяють, щоразу, після кожної линьки, трохи підростаючи. 

Такий багатий раціон, як у таргана, мають лише небагато тварин. Ротовий апарат багатьох комах зазвичай має вузьку спеціалізацію, наприклад, призначений для смоктання плодових соків, крові або для розгризання твердої поживи. У тарганів ротовий апарат не має особливої спеціалізації, що обумовлювало б обмеження у виборі їжі, тому ці комахи можуть їсти й переварювати абсолютно все, що знаходять. Тарган корм гризе і лиже. Сильними щелепами він розгризає навіть тверді шматки їжі. Основу поживи тарганів складають рослини, але вони також поїдають падаль і послід тварин. Опинившись у закритих приміщеннях, можуть обгризати шпалери і корінці книг, які містять поживний для них клей. Деякі види їдять деревину, для перетравлювання якої необхідна наявність у травному тракті спеціальних симбіотичних бактерій.