Особливості розведення коропа
11

Користуючись інформацією про інвентаризацію плідників, складають, ко­ригують і уточнюють плані проведення нерестової кампанії. Матеріали інвен­таризації і складений план проведення нерестової компанії використовують з Метою обліку маточного поголів'я і контролю за умовами утримання їх під Час нагулу і зимівлі. Проводять цю роботу двічі на рік - весною і восени всіх Плідників піддають інвентаризації (таблиця 2.1).

Таблиця 2.1. Зведена відомість інвентаризації

 

Підприємство________Область_________Дата

 

Порода

Стать

Вік

Загальна кількість,

Загальна маса,

п/п

 

 

 

шт

кг

 

Інвентаризацію проводили:

Головний рибовод

 

Одночасно з весняною інвентаризацією маточне поголів'я піддають боні­туванню (індивідуальній якісній оцінці), у завдання якого входить не лише розподіл стада на якісно різні групи, які відрізняються за екстер'єром, вираженістю вторинних статевих ознак, тобто готовністю до нересту, а й поліп­шенням продуктивних якостей шляхом формування селекційних гнізд з осо­бин, які відрізняються комплексом господарсько-цінних показників. Щорічне Проведення бонітування є важливим заходом контролю за станом племінного фонду і змінами, що відбуваються в ньому.

При наявності необхідної кількості ставів за підсумками інвентаризації самок розподіляються за екстер'єрними показниками і готовністю до нересту На три групи. До першої групи відносять самок середнього віку (6-8 років) з добре вираженими статевими ознаками, що відзначаються добрими екс­тер'єрними показниками. З цієї групи формують ядро плідників, призначених для проведення селекційно-племінної роботи. До другої відносять молодих