Особливості розведення коропа
15

Рис. 13. Рибосміттєзбірник із капронового рукава: / - капроновий рукав; 2 - фіксуючий канат; 3 - труба водонапуску

 

 

 

Нерестові стави заливають за 10-12 годин по посадки на нерест плідників. Якщо воду подають безпосередньо у нерестовики, то на водонапуск встанов­люють дрібновічкову решітку чи сміттєуловлювач.

Для пригнічення негативного впливу фауни на ікру й личинок виконують іакі роботи: ікру жаб вибирають на берег, для відловлювання пуголовків Встановлюють сітчастий рамковий уловлювач (типу павука), в який заклада­ють корм; для знищення жуків і клопів воду із ставів спускають, а дно вапну­ють; для знищення щитків заливають стави, а після вилуплювання личинок іцитків спускають і просушують, в результаті чого його личинки гинуть.

Посадку плідників на нерест здійснюють після стабільного прогрівання моли до 17-18 °С (нерест звичайно буває у травні), У нерестові стави площею 100-200 м рекомендується саджати не більше одного гнізда, в ставах площею 500-1000 м кількість гнізд можна збільшити до 2-3. Кращі результати одержують при формуванні гнізд з одновікових самок і самців, або ж самки можуть бути старшими на 1-2 роки. При підборі плідників і комплектувати гнізд підбирають найбільш зрілих самок і текучих самців. Одне гніздо скла дається з однієї самки і двох самців.

У нерестовий став воду набирають вранці, ввечері випускають підготов ленних до нересту плідників. Як правило, зрілі і добре підготовленні Ягідни­ки, вранці наступного дня нерестяться. Бажано через 10-12 год. після нересту видалити плідників із ставів шляхом пропускання води і вибирання риби сачками з канав, що краще робити у передранкові години. Після цього рівень у ставах піднімають до проектної відмітки і підтримують його до викльову передличинок.