Одноступінчастий прямозубий редуктор
2

Зм

Арк

№ докум

Підпис

Дата

 

 

 

  1. КІНЕМАТИЧНА СХЕМА ТА КОРОТКИЙ ОПИС КОНСТРУКЦІЇ ПЕРЕДАЧІ

Основними початковими даними для цього розділу є кінематична схема проектованого редуктора, а саме редуктора з циліндричними прямозубими колесами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 – швидкохідний вал; 2 – підшипники кочення швидкохідного вала;

3 – шестерня; 4 – тихохідний вал; 5–підшипники кочення тихохідного вала;

6 –зубчате колесо; 7 – муфта; 8 – електродвигун.

Рисунок 1.1 Кінематична схема редуктора

 

Короткий опис конструкції передачі

Редуктором називають зубчастий , черв’ячний або зубчасто-червячний передавальний механізм, виконаний у закритому корпусі і призначений для передачі енергії від електродвигуна до робочої машини.

Класифікація редукторів проводиться за такими ознаками: тип передачі (зубчасті, черв’ячні, зубчасто – черв’ячні, черв’ячно – зубчасті, планетарно – зубчасті редуктори), число ступеней (одноступінчасті, двохступінчасті, і т.д.), тип зубчастих коліс (циліндричні, конічні, конічно –циліндричні редуктори), відносне розміщення валів редуктора в просторі (горизонтальні, вертикальні і т.д.).

Одноступінчастий циліндричний редуктор (рис.1.1) може мати зубчасті колеса з прямими, косими або шевронними зубами.

Редуктор складається з корпуса, відлитого з чавуну (СЧ -–28 або СЧ15 – 32) або, рідше, з алюмінієвого сплаву, або виготовленого за допомогою зварювання зі сталі. Корпус призначений для розміщення в ньому деталей передач, для забезпечення мащення передачі і підшипників, захисту деталей від забруднення і для сприймання зусиль, які виникають під час роботи; він повинен бути достатньо жорстким і міцним,

 

 

 

 

 

 

Арк

 

 

 

 

 

4