Високотемпературне очищення викидного газу від оксидів азоту
2

ВСТУП

Виробництво нітратної кислоти має технологічну схему без рецикла, тому гази в повно­му обсязі скидаються в атмосферу. Таким чином, вузол очищення «хвостових» газів у виробництві нітратної кислоти має велике значення, так як він повинен забезпечувати екологічну безпеку виробництва відповідно до сучасних вимог.

Компонентами шкідливих викидів у виробництві нітратної кислоти є оксиди азоту (II, IV), сумарну концентрацію яких позначають NOx і оксид азоту (I) – N2O. Оксиди азоту (II, IV) надають шкідливий фізіологічний вплив вже при об’ємній частці, що перевищує 0,005%. Оксид азоту (I) - потужний пар­никовий і озоноруйнуючий газ. Тому пошук шляхів зменшення викидів оксидів азоту, включаючи N2О, є актуальним і необхідним.

Неухильне зростання виробництва нітратної кис­лоти тісно пов’язано із збільшенням об’єму викидних газів, а, отже, із збільшенням кількості оксидів азоту, що викидаються в атмосферу. Оксиди азоту дуже небезпечні для будь-яких живих організмів. Деякі рос­лини ушкоджуються вже через 1 годину перебування в атмосфері, 1мг оксидів, що містить, в 1м3 повітря. Оксиди азоту викликають роздратування слизистої оболонки дихальних шляхів, погіршення постачання тканин киснем і інші небажані наслідки.

Хвостові гази виробництва нітратної кислоти містять після абсорбційних колон від 0,05 до 0,2% оксидів азоту, які на санітарні вимоги без додаткового очищення заборонено викидати в атмосферу.

Одним з найбільш реальних способів утилізації оксидів азоту, забезпечуючи санітарні норми вмісту оксидів азоту в приземному шарі атмосфери після розсіювання їх з вихлопної труби, є метод високотемпературного каталітичного очищення викидного газу