Гaзетa "Дзеркaло тижня", як реaлiзaцiя формaту якiсного видaння
15

На прикладі видання «Дзеркало тижня» можемо прослідкувати тенденцію до того, що ЗМІ реагують на конфлікти оперативно. Більше того, вони не просто відображають конфлікти, але і створюють їх, впливають на процес їх розвитку, а іноді і припиняють деякі. Для журналістикознавців така функціональна діяльність видання викликає потребу розтлумачити суть конфлікту у всіх його векторах.

Журналістові часто доводиться висвітлювати конфлікт – складне, надзвичайно різноманітне і суперечливе явище. Оцінки такого явища повинні бути коректні, адже вони впливають на одну з найбільш уразливих точок аудиторії і здатні змінювати життя людей. Тому цікавим видається визначити, як саме висвітлюється конфлікт у досліджуваному виданні, які підходи журналіста до висвітлення різних типів конфліктів, які ефекти цих підходів і як саме можуть бути скориговані особливості висвітлення конфліктів.

Нам видається актуальним вивчити можливості використання конфлікту в журналістській діяльності на різних її етапах (спілкування з джерелом інформації, спілкування у творчому редакційному колективі, спілкування з аудиторією, конфлікт як структурний компонент журналістського матеріалу). Як зазначав у своєму інтерв’ю «Телекритиці» Ігор Цаплієнко: «Любой репортаж на горячую тему, он, как правило, остается довольно поверхностным и его появление редко приводит к каким-то последствиям, если в этом репортаже не затрагиваются проблемы конфликтующих сторон. Журналистика – это конфликт,  прежде всего. Изучение конфликта. А когда ты начинаешь затрагивать интересы сторон, начинаешь глубоко изучать ситуацию, то,  рано или поздно, начинаешь понимать, что уже занимаешься журналистским расследованием».

Розглянемо суспільні цінності, які пропагує інформаційно-аналітичний тижневик «Дзеркало тижня»:

1. Матеріальні

  • Багатство