Формування писемної мовленнєвої компетенції на середньому етапі вивчення англійської мови
39

освітніх інституцій.
Найбільш питомі проблеми при вивченні іноземної мови:

  1. Перфекціонізм. Навчання являється важким для школяра, тому що він починає заганяти себе в рамки  - ідеально знати граматику, ідеально розмовляти, без акценту, писати без помилок. Але такого не буває навіть у носіїв мови. Та дитина вже не може зупинитися, прослуховуючи нереальну кількість іноземних пісень, продивляючись фільми – з’ являється комплекс «незнання мови».
  2. Проблему №1 може допомогти вирішити кваліфікований педагог, але, нажаль, він доступний не всім – в цьому полягає друга проблема.
  3. Давайте згадаємо, як ми всі ми не любимо ці нудні граматичні правила у нашій рідній мові, які ми забуваємо одразу після школи. Так ось, англійська не є виключенням – там також приходиться займатися правилами та граматикою і більшість не витримує, припиняючи навчання. Аргументують це відсутністю часу та іншими справами, хоча причина тут одна – не дуже цікава та не дуже корисна практично граматика.
  4. Ще однією перешкодою являється те,що ми думаємо на своїй рідній мові і тільки потім перекладаємо слова на іноземну, зіставляємо із правилом та кажемо речення повністю. А це занадто утомливо для людини. Ось чому треба намагатися одночасно мислити та розмовляти на англійській мові. Саме так навчаються говорити на рідній мові діти, вони буквально усмоктують мову, при тому, що ніяких граматичних правил не знають. Теорію вони будуть опановувати набагато пізніше. Можливо, комусь це виявиться важким, але такі методики вивчення англійської існують.

Найголовнішим у вивченні іноземної мови є практика спілкування, а не теорія граматики. Формувати бажання та стимул до процесу вивчення мов потрібно ще в дитячому садочку, коли дитина тільки починає розвивати творчу та мовну активність, саме в дитинстві закладається база.