Сучасні тенденції розвитку реклами в туризмі
15

5. Основним недоліком розміщення реклами в пресі є неможливість використання засобів емоційного впливу та непрозорість розповсюдження видань, що призводить до можливості завищення видавництвом даних про тираж і кількості дійсно поширених виданнях [3].

Найпоширенішими видами реклами в пресі є об'яви і графічні блоки. Якщо рядкове оголошення, як правило, являє собою невеликий текст з координатами, то графічний рекламний блок дозволяє крім тексту розмістити графічний об'єкт – малюнок самого товару або спеціально створений фон, на якому розміщується текст оголошення. У більшості випадків, вхідні об'яви розміщуються в спеціалізованих виданнях, наприклад «З рук в руки» або на спеціально відведеній для цього сторінці, у звичайних виданнях. Розмір оголошення найчастіше не перевищує 100 друкованих знаків і містить лише назву компанії, галузь діяльності або найменування товару і контактну інформацію.

Оскільки вартість розміщення оголошення залежить від кількості знаків, а в деяких виданнях стандартний розмір оголошення обмежений, то рекламний текст має у двох-трьох словах відображати загальний зміст пропозиції.

Більшою популярністю користуються нестандартні види реклами в пресі. До них відносяться додатки до видання, розміщення реклами на спеціально створених сторінках тощо. Такі способи реклами дорожчі від рядкових оголошень або стандартних графічних блоків, але дозволяють залучити набагато більше уваги читачів [1].

Реклама в друкованих виданнях – це важливий елемент рекламної кампанії туристичної фірми. Хоча останнім часом існують різні можливості для того, щоб заявити про свою продукцію або про підприємство, цей спосіб залишається достатньо популярним. Слідуючи останнім тенденціям, багато журналів випускають електронні версії, тому у рекламодавця з'являється можливість побачити свої матеріали в Інтернеті, що збільшує кількість контактів з цільовою аудиторією, а значить, підвищує  ефективність реклами.