Сучасні тенденції розвитку реклами в туризмі
21

Ярмарок, за визначенням Союзу міжнародних ярмарків, «являє собою економічну виставку зразків, організований відповідно до звичаїв тієї країни, на території якої вона знаходиться; великий ринок товарів, що діє у встановлені терміни протягом обмеженого періоду часу в одному і тому ж місці і на якому експонентам дозволяється представляти зразки своєї продукції для укладання торговельних угод у національному або міжнародному масштабах» [19].

У світі проводиться досить багато виставкових заходів, пов'язаних з туризмом (табл. 2). Найважливішими серед них є виставки в Брюсселі (1,2 млн. відвідувачів), Мілані та Відні (близько 0,5 млн.), «Всесвітній тиждень туризму і подорожей» у Парижі (близько 200 тис.), «Фітур» в Мадриді (250 тис.). Можна додати відомі спеціалізовані салони, такі як, наприклад, «Боут-шоу» в Лондоні, водних видів спорту в Парижі та Дюссельдорфі, а також відділи по туризму на універсальних ярмарках, наприклад, Базельської (650 тис. відвідувачів). З кожним роком набирають обертів і популярності виставки «Подорожі та туризм» у Москві (MITT) та Міжнародна туристична виставка у Києві (UITT).

Особливо слід виділити міжнародні туристські біржі. Це виставкові заходи, на яких поряд з рекламою туризму проводиться активна робота по встановленню контактів та укладення угод між виробниками туристичних послуг (готелями, транспортними підприємствами) та їх продавцями (туристськими фірмами). Такими біржами зазвичай відкривається або завершується період активної реклами турів, оголошених на наступний рік. Найбільшими міжнародними туристськими біржами вважаються ITB (Берлін), London Travel Markеt (Лондон) та ін.