Створення інформаційно-пошукової системи працівників підприємства
9

3 ОПИС АЛГОРИТМІВ І ПРОГРАМ

3.1  Алгоритм проектування додатка

Згідно з завданням курсової роботи необхідно розробити програму створення типізованого файлу записів для реалізації інформаційно-пошукової системи заробітної плати.

Оскільки дана програма є додатком Windows, то для її реалізації будемо використовувати стандартний підхід при написанні програм під Windows з використанням графічного інтерфейсу. Так, окремо створимо форму з візуальними компонентами, різним візуальним компонентам зіставимо процедури-обробники подій. Далі, як тільки відбувається подія на якомусь візуальному компоненті (клацання миші, натиснення на кнопку або пункт меню), операційна система посилає додатку відповідне повідомлення і запускається відповідний обробник саме для цієї події. Отже, розв’язок задачі можна розбити на 3 етапи:

1)       Розробка візуального інтерфейсу додатка для користувача на основі екранних форм середовища Delphi і візуальних компонент, призначених для введення вихідних даних, запуску дій з обробки вихідних даних, виведення результату обробки, виведення результатів на екранну форму. Ще можна передбачити виведення інформації про розробника і завдання курсової роботи.

2)       Визначення функціональності додатка, що полягає в розробці процедур-обробників подій елементів екранних форм, розробці алгоритмів і програмних кодів обробки типізованого файлу згідно із завданням.

3)       Підготовка тестових вихідних даних та налагодження програми.

На першому етапі доцільно виконати розробку інтерфейсу таким чином, щоб після запуску програми доступними були лише пункти меню Файл/ Створити файл, Файл/ Відкрити файл, Вихід. Після вибору одного з двох перших пунктів меню (створення або відкриття файлу) на формі з’являється поле для введення імені файлу. Відкривши файл або створивши новий за введеним ім’ям, користувач