Мода як соціально − психологічне явище: історія виникнення, механізми формування та впливу на індивідуальну й групову поведінку
30

Момент найвищої популярності моди стає початком її кінця. Поширившись, мода починає втрачати привабливість для тих, хто її створив, а з дедалі більшим розповсюдженням і для тих, хто її розповсюджує.  Буває, що деякі елементи ланцюжка випадають, чи мода вмирає, не пройшовши весь цикл.

 Типи модників:

1. Модник розповсюджувач. Типова, масова людина, яка впевнена в тому, що вона виділяється з маси, але вона і робить моду масовою. Модник прагне бути унікальним і неповторним, виділитися з навколишнього середовища. Але він завжди наслідує, він звичайно не автор і навіть не співавтор моди. Зазвичай в пошуках індивідуальності модник збивається на пошук того, що є у всіх. Самовираження підміняється референтним конформізмом. Визнавши що − небудь за модне, він розлучається з цим вельми неохоче, якщо розлучиться.

2. Модник антимодник. Будь яка мода починається з автора. На початковому етапі нове − немодно, а те, що протистоїть вчорашньому, рутин. Для такої людини бути модним − означає бути модним кожен день, не чекаючи, поки унікальне стане масовим. Вона ніколи не буде носити те, що носять всі [12].

 

3.2  Психологічні механізми впливу моди на особистість

 

Має сенс розглядати моду з психологічної точки зору, тому що так можна пояснити, чому стільки людей прагнуть однаково вдягатися, вести однаковий спосіб життя і т. д.

В основі моди лежить не постійний, не єдиний, а змінюваний і множинний механізм. Цей механізм, що складається з декількох компонентів, забезпечує особливу динаміку моди, швидко робить щось модним.