Мода як соціально − психологічне явище: історія виникнення, механізми формування та впливу на індивідуальну й групову поведінку
36

ВИСНОВКИ

 

Встановлено, що у наш час мода має великий вплив на людей. Вона зачіпає не тільки одяг, як прийнято вважати. Існує мода на літературу, види спорту, певні професії, музику, фільми тощо. Це явище перетинається з багатьма областями життєдіяльності людини: економічної, соціальної, психологічної.  Мода існувала не завжди. Тільки в XIX столітті сформувалися  фактори, які породили моду: промислова революція, технічні нововведення, політичні революції, руйнування станових, міжнаціональних та міжрегіональних бар’ єрів, урбанізація та масовизація соціально − економічного і культурного життя і т. д. Історично мода виросла з звичаю [11]. Мода це одна із соціальних норм, характерних, перш за все, для індустріального та постіндустріального суспільств [14].

Структура моди складається з наступних елементів: модні стандарти; модні об' єкти; модні значення, або цінності моди; модна поведінка учасників моди [23].

Моді властиві такі функції: інноваційна, регулятивна, психологічна, соціальна, престижна , комунікативна, економічна, естетична.

Розглянуто, що перші теорії моди, які намагалися пояснити суть цього явища і причини його виникнення виникли наприкінці XVIII ст. Спочатку моду відносили виключно до естетичної сфери, вважаючи, що вона являє собою зміни естетичного смаку і прояв художнього стилю. До естетичного близький культурноісторичний підхід, коли мода трактується як один із способів поширення і функціонування феноменів культури, стилю, смаку і так далі. Антропологічні теорії шукають причини виникнення і зміни моди в особливостях психології індивідуума. Економічний підхід до вивчення моди трактує її як ефективний засіб розширення збуту та форму реклами товарів, виявляє зв' язок моди з економічним розвитком. Соціально − психологічний підхід розглядає моду як один з механізмів спілкування, пов' язуючи зміну мод з психологією поведінки соціальних груп.