Сучасні технології соціальної роботи з молодою сім’єю
3

ВСТУП

Актуальність теми. Сім’я за всіх часів постійно знаходилася в центрі уваги передової суспільної думки, прогресивних політичних діячів і вчених, починаючи від древніх філософів і кінчаючи сучасними реформаторами. І це не дивно. Сім’я являє собою систему соціального функціонування людини, один з основних інститутів суспільства. Вона знаходиться в русі, міняється не тільки під впливом соціально − політичних умов, але й у силу внутрішніх процесів свого розвитку.

Актуальність цієї теми полягає в тому, що сім’я, особливо молода, в сучасних умовах не завжди виходить із складних життєвих ситуацій. Молода сім’я особливо потребує допомоги із сторони. Таку допомогу може надати служба соціальної допомоги і соціальний працівник. Але соціальна допомога сьогодні не відповідає масштабу і глибині проблем і труднощів, які випробовують не тільки дорослі, але і діти. Об’єм розв’язаних проблем, пов’язаних з молодими сім’ями багато в чому залежить від суспільних, правових, освітніх і інших установ, що оточують сім’ю і соціального працівника, що працює з нею. Тому ці установи повинні всіма можливими силами здійснювати підтримку сім’ї, а так само брати безпосередню участь в роботі соціального працівника з сім’ями «групи ризику».

Соціальний працівник розглядає молоду сім’ю як цілісне соціальне, психологічне і духовне утворення. Молода сім’я проходить кризовий період в своєму розвитку у зв’язку з ухваленням жінкою і чоловіком нових соціальних ролей, відповідальності за дитину, нових обов’язків, зміною відносин усередині сім’ї і сім’ї з суспільством. У такі моменти багато сімей потребують кваліфікованої соціальної та психологічної допомоги.

Ступінь дослідження проблеми. Проблеми сім’ї цікавили мислителів  із  стародавніх  часів. Сім’я  стає  об’єктом  вивчення  різноманітних спеціальних  дисциплін: соціології, етнографії, демографії, психології, медицини і  т. д. Питанням  вивчення  сім’ї    присвячені    праці  О. Конта,   Т. Парсона, Г. Спенсера  та ін.